Гарт Грийнуел (САЩ)
писател
Визитка

Гарт Грийнуел е поет, писател, литературен критик и преподавател. Поезията му е публикувана в The Yale Review, Boston Review, Poetry International и много други периодични издания. Роден е в Луисвил, щата Кентъки; завършил е университета в Харвард и Писателския семинар в Айова.

В периода 2009-2013 г. е преподавател в Американския колеж в София. От този период е и първата му книга Mitko, издадена на български от ИК „Жанет-45" в превод на Невена Дишлиева-Кръстева. Нейна преработена и съкратена версия е всъщност първата част на новия му роман What Belongs to You („Каквото ти принадлежи"), издаден през 2016 г. от Farrar, Straus and Giroux. Английското издание на романа е посрещнато изключително положително от критиката и публиката, и фигурира сред избора на „Най-добрите книги за 2016 г." на Esquire, Slate, Vulture, The Telegraph, Minnesota Public Radio, Bookish Buzz и Cultured Vultures. Книгата е включена и в „Най-добрите четива за ваканцията" на вестник Guardian

Сюжетът на „Каквото ти принадлежи" е гей любовна история, която се развива в София. Градът, най-вече „Младост", присъства осезаемо в историята, самият той е персонаж в нея. Гарт Грийнуел е и отдавнашен застъпник за излаза на българска литература в превод, разбира български и е автор на рецензия в New Yorker за американското издание на „Физика на тъгата" на Георги Господинов. Участвал е в семинарите по творческо писане на Фондация „Елизабет Костова" в София и Созопол.

Българският превод на „Каквото ти принадлежи" е на Надежда Радулова, изд „Black Flamingo", 2016 г.

Цели на резиденцията

По време на творческата си резиденция в София, Гарт Грийнуел работи по новата си книга - сборник с разкази, чието действие се развива в София. Гарт усъвършенства българския си език, с идея в бъдеще да се занимава и с литературен превод от български на английски.

Програма на публичните събития с негово участие   Видео от събитието:


    Снимки от събитието:

Резиденцията се осъществява с партньорството на