Томас Макгонигъл (САЩ)
писател

Визитка

Томас Макгонигъл (1944 г.) е писател, литературен и художествен критик, университетски преподавател и журналист. Носител е на няколко награди, включително Notre Dame Review Book Prize (2016 г.). Романът му „Предсмъртните видения на Никола Петков“, за първи път публикуван в превод на Иванка Томова в списание „Съвременник“ през 1991 г., е преиздаден от изд. „Сиела“ през 2019 г. Вдъхновен от историята на екзекутирания от комунистическия режим политик и опозиционер Никола Петков, Макгонигъл въвежда читателя в обстановката на Народния съд посредством похвата на потока на съзнанието от името на самия Никола Петков.

Макгонигъл е автор и на романите  St. Patrick's Day: another day in Dublin (2016, University of Notre Dame Press) и Going to Patchogue (1992, Dalkey Archive Press). Сътрудничи на Los Angeles Times, Washington Post, Newsday, Chicago Tribune и на The Guardian в Лондон.

Макгонигъл е писател-резидент в София като стипендиант по програмата „Фулбрайт“.

Цели на резиденцията

По време на творческата си резиденция Макгонигъл ще продължи работа по книгата Empty American Letters: A Bulgarian novel in Translation, която цели да изследва преживяванията на д-р Георги Каменов, интервюирал в началото на 1990-те години затворници и пазачи в комунистическите лагери.

Галерия

Свързани събития и новини
22.06.2019 17:00 - 19:30
Творческата работилница по писане на историческа проза е подходяща за начеващи автори, но и за всичк...
Вижте повече
06.06.2019 18:30
"Предсмъртните видения на Никола Петков" е първата книга на американски автор, чието действие е изця...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на