Отворена покана: Есенно студио за литературен превод 2024
13.05.2024

Отворена покана: Есенно студио за литературен превод 2024
24 септември - 30 септември 2024 г.


За шеста поредна година през септември Къщата за литература и превод ще отвoри врати за дни на вдъхновяваща групова и индивидуална работа между преводачи, ментори и лектори в Есенното студио за литературен превод.

За разлика от предходни издания, тази и следващата година фокус на Студиото ще бъде преводът на художествена литература от български език на други езици, като първата група езици, които ще обхванем, са: английски, френски, немски и полски.

Преводачи на художествена литература, които работят или имат желание да се развиват като преводачи от български на някой от тези езици, ще имат възможност да работят по свой неиздаден, нередактиран текст в двуезичен кошер по превод и редактиране.

Кошерите са специален формат работилници за интензивна, фокусирана работа по конкретни текстове. Сесиите се водят от утвърден преводач в същата езикова комбинация и посока. Основни акценти са техниките на саморедактиране и редактиране, контекстуализиране на превода, подходи при различни стилове и регистри, решаване на проблеми и казуси, произтичащи от конкретните текстове.

Освен преводаческите кошери, в програмата ще се включат лектори и водещи, които ще хвърлят светлина както върху теоретични проблеми на превода, така и върху практическите измерения на излаза на българска литература на международната сцена. Предвиждаме още срещи с писатели и издатели, панелни дискусии, индивидуални консултации и др.

Водещите на заниманията в кошери през 2024 г. ще бъдат Анджела Родел, Андреас Третнер, Екатерина Петрова, Мари Врина и Ханна Карпинска. Финалната програма ще бъде обявена в началото на септември. Следете страницата ни във Фейсбук, където ще представяме менторите и лекторите и ще споделяме подробности. Миналогодишната програма на Студиото е достъпна тук.

➠ Краен срок за кандидатстване: 30.06.2024

Кандидатстване и такса участие

Таксата за участие в Есенното студио за литературен превод е 220 лева. Тя включва шест дни групови и индивидуални затворени занимания с лектори, водещи, ментори, както и срещи с писатели и издатели. За участници в предишните издания на Студиото е предвидена отстъпка от 10%.

За да се включите в Студиото, изпратете на Адрияна Панева - apaneva[at]npage.org следните документи до 30.06.2024:
 
* Съветваме ви да изберете текст, върху който все още ще работите през септември 2024 г. Няколко седмици преди началото на Студиото ще трябва да изпратите финален вариант, редактиран единствено от вас.

Технически изисквания към текста:
 
Заедно с текста ще трябва да ни изпратите:
 
Важни дати

Кандидатстване до 30 юни
Обявяване на резултатите от селекцията на 10 август
Заплащане на такса за участие до 15 септември

— — — — — — — — — — — — — — 

За въпроси и изпращане на заявки за интерес, свържете се с Адрияна Панева, координатор, apaneva[at]npage.org. Местата са ограничени.

— — — — — — — — — — — — — — 

Вижте видеото от Есенно студио за литературен превод 2022:— — — — — — — — — — — — — — 

Есенното студио за литературен превод е инициатива на Къща за литература и превод и е част от проекта Archipelagos, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз и от Национален фонд „Култура”.
Акценти Събития Новини
12.07.2024
Преводач и/ли литературен агент: Границите на една безгранична професия С участието на преводачите...
Вижте повече
08.07.2024
Кои са българските писатели, които ще участват в международния проект за развитие на таланти CELA...
Вижте повече
13.05.2024
Отворена покана: Есенно студио за литературен превод 2024 24 септември - 30 септември 2024 г. За...
Вижте повече
26.04.2024 - 18:00
Да превеждаш детска литература С участието на преводачите Мария Донева и Александър Маринов Модера...
Вижте повече
10.04.2024
Конкурс за превод Съвременна унгарска литература ➠ Срок за кандидатстване: 20 май 2024 Съюзът...
Вижте повече
08.02.2024
Отворена покана: Резиденции за литературни преводачи в търсене на нови заглавия ➠ Срок за канди...
Вижте повече