Марко Видал Гонсалес (Испания)
преводач и поет
Визитка


Марко Видал Гонсалес е роден в Санлукар де Барамеда, Испания през 1995. Завършва Славянска филология в Университета на Гранада с профил руски, чешки и български. Специализира български език във Великотърновския университет и в Софийския университет по програма „Еразъм”. Редактор е в сп. „Нова социална поезия” от 2020 до 2023 и в сайта 'Vallejo&Co.' от 2023 насам.

Носител е на литературните награди „Перото” в категория за превод от български на чужд език и на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България, и е финалист в конкурса „II Justa Poética Alexandre Amad“. Автор е на редица публикации в литературни списания, има две издадени стихосбирки на български език и е превел стихотворения на близо 120 български поети. През 2020 създава издателството La Tortuga Búlgara, в чието портфолио преобладават съвременни български поети. В момента Марко е докторант по Литературознание в Мадридския университет „Комплутенсе“, където изследва творчеството на Александър Вутимски.


Цели на резиденцията

Целта на престоя на Марко Видал Гонсалес в Къщата за литература и превод е да се съсредоточи върху прозата на Александър Вутимски и да работи по превода на повестта му „Очите, които плачат“, която предстои да бъде издадена в Испания. Ще превежда и творби на съвременни български поети, с които ще се среща на живо и чиито преводи ще представя в сайта La Tortuga Búlgara.

Резиденцията се осъществява с подкрепата на програма Culture Moves Europe, финансирана от ЕС и Национален фонд „Култура“.
Резиденцията се осъществява с партньорството на