Отворена покана: Резиденции за литературни преводачи от български език
27.09.2023

Отворена покана: Резиденции за утвърдени и начинаещи литературни преводачи от български език през юли 2024
Фондация „Следваща страница“ обявява отворена покана за литературни преводачи от български език за 3 едномесечни резиденции в Къща за литература и превод през юли 2024 г.

 

➡ Срок за кандидатстване: 12 октомври 2023, 23:59

КОЙ МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА? 


Поканата е отворена за преводачи от български език - както опитни преводачи с издавани преводи на българска художествена литература, така и такива, които все още усъвършенстват българския си език и плануват тепърва да работят по художествени преводи от български.

Допустими са граждани на или законно пребиваващи в следните държави (включително техните отвъдморски страни и територии и най-отдалечените региони на Европейския съюз*):

Албания, Австрия, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Косово, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Черна гора, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Тунис и Украйна

Важно условие на програмата е да пътувате до България и обратно именно от държавата, на която сте гражданин/гражданка или в която законно пребивавате. 

Например, ако сте гражданин/гражданка на Италия, кандидатствате за резиденция по тази обява и бъдете одобрен/а, към момента на пътуването към София вие трябва да отпътувате от Италия, а после от София също да се върнете в Италия. Няма да можете да пътувате от или обратно до друга страна, дори тя да е в списъка на държавите, изброени по-горе.
 

КАК МОГА ДА КАНДИДАТСТВАМ?


По-долу ще намерите изброени документите, които трябва да изпратите до Адриана Иванова, координатор на резидентската програма, на адрес aivanova [at] npage.org със заглавие на имейла: SOFIA RESIDENCY JULY 2024.

➡ Срокът за подаване на документи е 12 октомври 2023, 23:59.

NB

Ако сте сигурни, че искате да кандидатствате за едномесечна резиденция по тази обява, можете първо да изпратите заявка за интерес с вашите имена, език, на който превеждате, кратка биография и кратко описание на целите на вашата резиденция. На по-късен етап и в срок до 12 октомври от Вас ще очакваме следните документи: 
 


Според вашия конкретен професионален опит портфолиото може да включва следните данни:

- Академична подготовка по езикознание, литература и превод, книгоиздаване или близки сфери;
- Брой години на опит в литературния превод;
- Брой преведени художествени заглавия от български език (и/или от други езици) и техните библиографски данни;
- Извънакадемични специализации (напр. семинари); други проявления на специален интерес към българския език и култура.
 


Мотивационното писмо може да включва следната информация:

- Дали ще работите върху превода на книга, за чието издаване вече имате договор или заявен интерес от издателство;
- Дали ще работите по превода на откъс от българска книга, който ще представяте в търсене на издатели в своята страна;
- Дали ще се срещате с български автори, преводачи, езиковеди, литературни професионалисти или културни мениджъри;
- Дали планувате по време на резиденцията си да посещавате уроци по български език за подобряване на езиковите ви умения;
- Дали искате посещавате литературни събития, фестивали и панаири на книгата. 
 


Доказателство за законно пребиваване може да бъде:

- Паспорт или документ за самоличност, включващи адреса на местоживеене в съответната страна;
- Разрешение за пребиваване или работа в съответната страна.
 

КАКВИ СА УСЛОВИЯТА НА РЕЗИДЕНТСКАТА ПРОГРАМА?


Настаняване и време на престоя

Резиденцията ви трябва да се осъществи в рамките на месец юли 2024, като екипът на фондация „Следваща страница“ и Къщата за литература и превод в София ще ви осигури безплатно настаняване.

Можете да пристигнете в и да си тръгнете от София до 14 дни преди началото и след края на резиденцията.

NB
И тримата одобрени гостуващи резиденти-преводачи трябва да започнат резиденцията си едновременно. Денят на начало на резиденцията не е задължително да бъде 1 юли 2024, но екипът ни ще координира тримата участници, така че да започнат резиденцията си в един и същи ден в периода от края на юни до началото на юли 2024.
 

СТИПЕНДИЯ


Стипендията покрива пътни и дневни разходи, а би могла да осигури и допълнителни надбавки при инвалидност или при пътуване с дете.

Пътни разходи 

Надбавката за пътуване зависи от разстоянието на пътуване на участниците и средствата за транспорт: 


Дневни разходи

Дневната надбавка е фиксирана сума от €25 на ден за един резидент. Може да се използва за разходи за храна, местен транспорт, достъп до културни събития и др. по преценка на участника.
 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ НАДБАВКИ В НЯКОИ СЛУЧАИ


Доплащането на допълнителни надбавки се основава на индивидуалната ситуация и нужди на всеки участник, като се изисква доказателство за всяка надбавка.
  Ако участниците не пътуват със самолет на отиване и връщане, то те могат да получат допълнителна зелена надбавка в размер на €350, приложима само за разстояния над 600 км в едната посока.
  Предлага се подкрепа за участници, чиито увреждания засягат способността им да изпълнят проекта за мобилност. Бюджетът се съгласува допълнително с европейската донорска организация според индивидуалните нужди на участника.
 


ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИ ОТ СЕЛЕКЦИЯТА
 

Одобрените кандидати ще получат потвърждение за участие в рамките на месец след крайния срок, т.е. не по-късно от 12 ноември 2023 г.

За допълнителни въпроси, за заявки за интерес и за кандидатури за участие в резидентската програма можете да пишете на Адриана Иванова, координатор на резидентската програма, на адрес aivanova [at] npage.org.

_____ 

*Най-отдалечените региони: 

Френска Гвиана (Франция), Гваделупа (Франция), Мартиника (Франция), Майот (Франция), остров Реюнион (Франция), Сен Мартен (Франция), Азорски острови (Португалия), Мадейра (Португалия), Канарски острови (Испания). 

*Отвъдморски страни и територии: 

Гренландия (Дания), Френска Полинезия (Франция), Нова Каледония (Франция), Сен Бартелми (Франция), Сен Пиер и Микелон (Франция), островите Уолис и Футуна (Франция), Аруба (Нидерландия), Бонер (Холандия), Кюрасао (Холандия), Саба (Холандия), Синт Мартен (Нидерландия), Синт Еустациус (Нидерландия). 

Акценти Събития Новини
13.05.2024
Отворена покана: Есенно студио за литературен превод 2024 24 септември - 30 септември 2024 г. За...
Вижте повече
26.04.2024 - 18:00
Да превеждаш детска литература С участието на преводачите Мария Донева и Александър Маринов Модера...
Вижте повече
10.04.2024
Конкурс за превод Съвременна унгарска литература ➠ Срок за кандидатстване: 20 май 2024 Съюзът...
Вижте повече
08.02.2024
Отворена покана: Резиденции за литературни преводачи в търсене на нови заглавия ➠ Срок за канди...
Вижте повече
09.01.2024
Отворена покана: CELA търси писатели Срок за кандидатстване: 31 май 2024 Фондация "Следваща с...
Вижте повече
09.01.2024
Отворена покана: CELA търси преводачи Срок за кандидатстване: 7 март 2024 Фондация "Следваща с...
Вижте повече