Алина Нелега (Румъния)
писателка
Визитка

Алина Нелега пише романи и театрални пиеси. Пиесите ѝ са преведени, играни, публикувани и награждавани на местно и международно равнище. За пиесите  „www.nonstop.ro“ и „В задръстването“ е два пъти награждавана с наградата за театър „УНИТЕР“, а за пиесата „Амалия диша дълбоко“ получава наградата „Европейски автор“ на Хайделбергския театрален фестивал. Гост-лектор е в Писателската програма на Университета в Айова, САЩ, а също и неизменен участник в националните и международните театрални фестивали с нейни представления и като ръководител на творчески ателиета.

Алина Нелега е артистичен директор на Националния театър в Търгу Муреш в периода 2012-2017, преподава и ръководи магистърската програма по драматургия във Факултета по изкуства в румъноезичната част на Университета в Търгу Муреш.

Като писателка дебютира с експерименталния роман последнат@вещица (2001 г.). Втората ѝ книга „Сякаш нищо не се беше случило“ (2019 г.) е отличена с наградата за проза на списание „Обсерватор Културал“ и преведена на френски. Романът „Облак с форма на камила“ (2021 г.) получава наградата за женска литература „София Надежде“, наградата за белетристика на „Радио Ромъния Културал“ и наградата на учениците за „най-любима книга на годината“, връчвана в рамките на големия Международен литературен фестивал в град Яш, Румъния. През август 2023 г. романът предстои да бъде издаден в България от издателство ICU и в превод от румънски на Лора Ненковска.

Снимкa: Anda Cadariu

Цели на резиденцията

Алина гостува в София по покана на издателство ICU, за да представи романа си „Облак с форма на камила“ (ICU, 2023), заедно с преводачката Лора Ненковска. 

Свързани събития 
 
Творческата резиденция на Алина Нелега се осъществява в партньорство с издателство ICU.
Свързани събития и новини
06.09.2023 19:00
Румънската писателка Алина Нелега гостува в София Представяне на романа ѝ "Oблак с форма на камила&...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на