Борих се с клишетата... И клишетата победиха
Сцена бар на РЦСИ „Топлоцентрала“
12.03.2023 18:30

Борих се с клишетата... И клишетата победиха
Словенският писател Миха Мацини в разговор със създателите на „Карти срещу българщината“ Мими Шишкова-Петрова и Радослав Петров


➡ 12 март, неделя, 18:30, Сцена бар на РЦСИ „Топлоцентрала“

Запознайте се с трима души с различни таланти и погледи към света - срещаме ги в лек и откровен разговор за националните клишета, за „българщината“ и „словенщината“, за литературата, филмовата и игрална индустрия, антропологията и др.

Дискусията между Миха Мацини (словенски писател, лектор, сценарист и колумнист) и създателите на „Карти срещу българщината” Мими Шишкова-Петрова (юрист) и Радослав Петров (сценарист) ще бъде модерирана от журналистката Дамяна Велева.

➡ Вижте събитието във Фейсбук

Публиката е добре дошла да задава въпроси и да се включва в разговора. Събитието ще се проведе на английски език.

За участниците:

Миха Мацини (Словения) е най-продаваният и награждаван словенски писател с над 30 издадени книги. Миха е и консултант, сценарист, режисьор, лектор. Художествените му произведения са преведени на 11 езика, все още не на български. Най-известните му документални филми включват 'Izbrisana' / Erased (2018), който разказва за не-словенците и или хората от смесен произход в Словения след разпадането на Югославия; и 'YuMex' (2013), който се фокусира върху югославската мания по мексиканска музика през комунизма. Миха е редовен сътрудник на най-стария Словенският новинарски портал SiolNET, където пише критично и откровено за словенската култура и начин на живот. Повече за Миха прочетете в сайта му

Мими Шишкова-Петрова живее близо 10 години в Германия. Учи право в Хайделбергския университет и работи в Хайделбергската академия на науките. Мими се връща в България в търсене на любов и българщината. Пандемията ѝ дава повод през 2021 заедно с партньора си да издаде българската настолна игра „Карти срещу българщината”.

Радослав Петров завършва НАТФИЗ. Той е сценарист на български и международни телевизионни сериали и късометражни филми. През 2021 Радо публикува заедно със своя партньор Мими Шишкова парти-играта за културни свине „Карти срещу българщината".

Повече за играта „Карти срещу българщината" вижте тук: www.bulgarshtina.bg

Дамяна Велева е журналистка в Свободна Европа. Завършила е близкоизточни науки в Хайделбергския университет и Свободния университет в Берлин. Обича да пише за пресечните точки между политика, история и култура.

Снимки от събитието Борих се с клишетата... И клишетата победиха--
Събитието е част от резидентския престой на Миха Мацини в Къщата за литература и превод - София, който се осъществява в партньорство с литературната мрежа ТРАДУКИ и Столична община.
Партньори
Предстоящо
08.06.2023 18:00
Четейки Борхес, който чете света Конференция, посветена на творчеството на Борхес и неговите рецепц...
Вижте повече
Отминали събития
18.05.2023 - 22.05.2023
Международна Академия за литературен мениджмънт и промоция на превода Втора сесия: 18 - 22 май 2023...
Вижте повече
15.05.2023 18:30
Красимир Мирчев и превеждането на смисъл ➡ 15 май, понеделник, 18:30 часа, Къща за литература и п...
Вижте повече
11.05.2023
Преводаческа работилница на Иван Херцег със студенти хърватисти Заедно с техните преподаватели Рус...
Вижте повече
10.05.2023 18:30
Живот след печатницата Траектории на преводната литература от "малки“ езици в три европейски...
Вижте повече
09.05.2023
Литературна разходка из София с Александър Шпатов На 9 май тримата гостуващи резиденти на Къ...
Вижте повече
04.05.2023 17:00 - 18:30
Съюзът на преводачите в България гостува на Къщата за литература и превод Разговор за литературния...
Вижте повече