Ясна Ясна Жмак (Хърватия)
писателка
Визитка

Ясна Ясна Жмак е писателка, драматург и изследовател от Загреб и работи в областта на литературата, пърформанса, танца и филма. Тя е асистент в катедрата по драматургия в Академията за драматично изкуство в Загреб. Има докторска степен от Факултета по социални и хуманитарни науки на Загребския университет. Издала е няколко книги, включително 'Moja ti' (Profil, 2015) и 'Dirty words – essays on female sexuality' (Fraktura, 2020), както и няколко текстове за представления, разкази, рецензии, научни статии и есета.

Творчеството ѝ е преведено на английски, словенски, полски, български и македонски и е представяно на няколко литературни фестивала. Била е член на редакционния съвет на списанието за сценични изкуства Frakcija и уебсайта drame.hr, посветен на представянето на хърватски драматурзи. Организирала и/или ръководила е няколко програми и работилници в областта на писането, драматургията, феминизма, психодрамата. В момента е президент на Гилдията на хърватските сценаристи и драматурзи SPID.

Цели на резиденцията

По време на резиденцията си в Къщата за литература и превод Ясна Ясна Жмак ще започне работа по първия си роман, който ще функционира като неформално продължение на предишните ѝ две творби. Творчеството на Жмак се интересува от позицията на жените в обществото, репродуктивните права, отношението към секса и сексуалната свобода. Жмак ще работи и с българската си преводачка върху превода на книгата ѝ с разкази 'Moja ti'.

Свързани събития
 
Материали от резиденцията 
 
Свързани събития и новини
16.11.2023 18:30
this is my truth, tell me yours A performance by Jasna Žmak Followed by a conversation between the...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на