Ян Паул Хинрихс (Нидерландия)
писател и преводач
Визитка

Ян Паул Хинрихс е роден в Хага. Учи славистика и италиански език в университета в Лайден. В периода 1979-1980 г. за девет месеца е в Софийския университет. От 1982 г. до 2022 г. преподава славистика в Лайден и колекционира славянски книги за лайденската университетска библиотека. Автор е на няколко славистични монографии, сред които биографията на първия холандски славист Nicolaas van Wijk (1880-1941 г.). Автор на статии за Пенчо Славейков и Александър Вутимски.

Преводач е на художествена литература от български и руски. Издал е преводи на холандски език на Елисавета Багряна (1981 г.), Николай Кънчев (1991 г.) и Атанас Далчев (2007 г.). Автор е на есеистични книги за литературна Рига и Одеса, публикувани от издателство Bas Lubberhuizen в Амстердам, както на книга с лични спомени за Източна Европа Brief uit Vidin (Писмо от Видин, 2016). София Експрес (2019) е книгата му за София като литературна тема в българската и чуждестранната литература. Книгите му са преведени на италиански, немски, английски, руски и украински.

Цели на резиденцията

По време на творческата си резиденция в София Ян Паул Хинрихс ще работи върху съставянето и превода на антология със съвременна българска поезия.
Резиденцията се осъществява с партньорството на