Стефан Чапалику (Албания)
писател
Визитка

Стефан Чапалику е роден в Шкодра през 1965 г. Завършва Албанска филология и литература в университета в Тирана през 1988 г., след което продължава обучението си в Италия, Чехия и Англия. През 1996 г. защитава докторската си теза в университета в Тирана, а от 1993 до 1998 г. оглавява катедра „Литература" в университета на Шкодра. Работи към Министерство на културата, а също и като изследовател в Център за изследване на албанския език към университета по изкуства в Тирана. 


Пише поезия, проза, драматургия. Автор е на 7 документални филма и на 4 книги с проза, превеждан е на английски, френски, полски и др. Поставял е „Хамлетмашина" на Хайнрих Мюлер в Народния театър в Тирана; носител на множество награди за драматургия; автор на видео инсталации. Негови пиеси са достъпни на български в превод на студенти от Софийски университет тук

Цели на резиденцията

Чапалику ще гостува за втори път в Къщата за литература и превод, за да представи романа си  „Всеки полудява по собствен начин", издаден от ЕРГО, в превод от албански на български на Русана Бейлери. По част от романа, който разказва за диктатурата на Енвер Ходжа в периода 1967-1985 г. , Чапалику работи през 2018 по време на творческата си резиденция в Къщата. 

Свързани събития
 


Резиденцията се осъществява в партньорство с издателство ЕРГО. 

Свързани събития и новини
02.03.2023 17:00
Премиера на романа "Всеки полудява по свой начин“ от Стефан Чапалику С участието на автора Ст...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на