Боряна Додова (Чехия)
писателка
Визитка

Боряна Додова (1983) е чешка писателка, програмистка и преподавателка. Завършила е писане на сценарии и математика. Издавана е в различни чешки литературни списания, като Revolver Revue, Psí víno, A2 и Umělec. Сътрудничила е на Чешкото радио. Първият ѝ сборник с разкази „Обърнато махало“ излиза през 2014 г.

Творбите ѝ са преведени на полски и български език. Неин разказ е включен в българската антология на съвременни чешки разкази „При чехите“, издадена от Жанет 45 през 2022 г. Интересува се от архитектура, история на Студената война, семиотика, машинно обучение и дигитални хуманитарни науки. 

Цели на резиденцията

След като през 2020 г. резиденцията ѝ беше прекъсната заради пандемията от COVID-19, в момента Боряна Додова довършва творческия си престой в София. Тя работи по завършването на своята „Балканска готварска книга“. Думата „готварска книга“ - 'kuchařka' носи много различни асоциации в чешкия език. Основното значение е „сборник с рецепти“, но означава и „жена готвач“, а също и леко унизителен термин за наивна система от опростени истини. Всички тези значения играят съществена роля в повествователния ѝ текст. Освен работата върху книгата си, Додова ще задълбочи познанията си за българската култура и ще се запознае с местната литературна сцена. 
Резиденцията се осъществява с партньорството на