Екатерина Деришева (Украйна)
поетеса
Визитка

Екатерина Деришева е украинска поетеса. Родена през 1994 г. в Мелитопол, Украйна. Завършила е Запорожския национален украински колеж по икономика и право със специалност „Разработка на компютърно програмиране“. Тя е авторка на книгата „Точка отчета“ (2018). Нейни творби са публикувани в над сто списания за литература и в антологията 'Timpul pământulu'.

Деришева е участвала в литературни фестивали в Беларус, Молдова, Украйна и Германия. Номинирана е за наградата „Аркадий Драгомощенко“ (2019 г.), носителка е на отличието 'Europa Mai' (2022 г.) и добра критика от украинския ПЕН клуб.

Стиховете ѝ са преведени на английски, немски, полски, румънски, виетнамски и урду. Кураторка и основателка е на проекта 'KNTXT', базиран в Харков, включващ фестивал, поредица от книги и литературно списание. Получава стипендиите 'LCB' (2022 г., Берлин) и „Вила Конкордия“ (2022 г., Бамберг). 

Цели на резиденцията

По време на творческата си резиденция в Къща за литература и превод, Екатерина ще доразвива международния експериментален литературен проект, който се базира на опита ѝ от проекта 'KNTXT', върху който е работила до преди началото на войната. Също ще изследва авангардни и съвременни български поети. 

Свързани събития
 
Снимки от събитието Среща с Екатерина Деришева в „Близък прочит“ във Велико Търново:


Снимки: Станислава Чалъкова, предоставени от „Близък прочит“

Материали от резиденцията
 
Свързани събития и новини
24.02.2023 18:30
Среща с Екатерина Деришева в "Близък прочит“ във Велико Търново ➡ 24 февруари, 18:30, MELO...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на