Поезия и свобода в Беларус. Разговор и поетическо четене с Димитър Кенаров и Хана Комар
MAZE Club, ул. Христо Белчев 1
24.11.2022 19:30

Поезия и свобода в Беларус
Разговор и поетическо четене с Димитър Кенаров и Хана Комар


➠ 24 ноември, 19:30, MAZE Club, ул. Христо Белчев 1

През 2011 г. писателят, поет и журналист Димитър Кенаров (България) отива в Беларус, за да напише статия за бившата съветска република през символичната призма на беларуския трактор.

През 2020 г. поетесата, преводачка и активистка Хана Комар (Беларус) участва в мирни демонстрации в Минск срещу изборните резултати от президентския вот. И двамата са арестувани: Кенаров остава в изолатор сам за 5 дни, а Комар прекарва 9 дни, заедно с непознати политически затворнички, които започват да се наричат помежду си „сестри“.

На 24 ноември в 19:30 ч. Хана Комар и Димитър Кенаров се срещат в София на сцената на клуб MAZE в разговор за писането и протеста, за самотата и солидарността по време на арест, за политическата ситуация в Беларус.

➠ Вижте събитието във Фейсбук

Събитието ще се проведе на английски език, а двамата ще четат и избрана авторска поезия на беларуски, български и английски. Поезията на Хана Комар е в превод на български от Ася Григорова.

Хана Комар е преводачка, писателка и награждавана поетеса. Участва в протестите в Беларус от 2020-2022 и това се превръща в централна тема на работата ѝ. Изследва личната трансформация и израстване, породени от тежки преживявания, както и темата за насилието в патриархалното общество и насилието на държавата. Като резидент на Къщата за литература и превод Хана работи върху книга за преживяното по време на мирните протести в Минск през 2020 г. и последвалото ѝ лишаване от свобода. Текстът ще включва дневника ѝ от затвора, интервюта с мъже и жени със сходен на нейния опит и с техните семейства и приятели извън стените на затвора.

Димитър Кенаров е журналист на свободна практика, поет, литературен критик и преводач. Негови англоезични текстове са публикувани в The New Yorker, Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The International New York Times, The Virginia Quarterly Review и други издания. Три пъти е включван в антологии на поредицата The Best American Travel Writing, а негови произведения два пъти са определени като „забележителни“ в The Best American Non-Required Reading. В момента работи върху биографията на българския писател, журналист и политически дисидент Георги Марков.

Снимки от събитието Поезия и свобода в Беларус. Разговор и поетическо четене с Димитър Кенаров и Хана Комар:
 
 

--
Събитието е част от резидентския престой на Хана Комар в Къща за литература и превод - София, който се осъществява с подкрепата на S. Fischer Stiftung. 
Партньори
Предстоящо
19.10.2023 13:00 CET
We care about literary translation Networking event hosted by RECIT, Looren and Pro Helvetia ➡...
Вижте повече
Отминали събития
22.09.2023
Есенно студио за литературен превод 2023 Работилници за литературен превод, лекции, практически мод...
Вижте повече
06.09.2023 19:00
Румънската писателка Алина Нелега гостува в София Представяне на романа ѝ "Oблак с форма на камила&...
Вижте повече
22.08.2023 19:00
Да превеждаш "Пернишки разкази“ Разговор с преводачите на разказите на Здравка Евтимова на ср...
Вижте повече
06.07.2023 18:30
"Малкият бог на земетръса“: Градински "муабет" за превода Разговор между писателя Петър Денче...
Вижте повече
23.06.2023 17:00
"Времеубежище“: Oтворени врати за превода от български Къщата за литература и превод гостува...
Вижте повече
17.06.2023 11:30
The Importance of Literary Translation Residencies Conversation and Presentation of the Mapping of...
Вижте повече