Поезия и свобода в Беларус. Разговор и поетическо четене с Димитър Кенаров и Хана Комар
MAZE Club, ул. Христо Белчев 1
24.11.2022 19:30

Поезия и свобода в Беларус
Разговор и поетическо четене с Димитър Кенаров и Хана Комар


➠ 24 ноември, 19:30, MAZE Club, ул. Христо Белчев 1

През 2011 г. писателят, поет и журналист Димитър Кенаров (България) отива в Беларус, за да напише статия за бившата съветска република през символичната призма на беларуския трактор.

През 2020 г. поетесата, преводачка и активистка Хана Комар (Беларус) участва в мирни демонстрации в Минск срещу изборните резултати от президентския вот. И двамата са арестувани: Кенаров остава в изолатор сам за 5 дни, а Комар прекарва 9 дни, заедно с непознати политически затворнички, които започват да се наричат помежду си „сестри“.

На 24 ноември в 19:30 ч. Хана Комар и Димитър Кенаров се срещат в София на сцената на клуб MAZE в разговор за писането и протеста, за самотата и солидарността по време на арест, за политическата ситуация в Беларус.

➠ Вижте събитието във Фейсбук

Събитието ще се проведе на английски език, а двамата ще четат и избрана авторска поезия на беларуски, български и английски. Поезията на Хана Комар е в превод на български от Ася Григорова.

Хана Комар е преводачка, писателка и награждавана поетеса. Участва в протестите в Беларус от 2020-2022 и това се превръща в централна тема на работата ѝ. Изследва личната трансформация и израстване, породени от тежки преживявания, както и темата за насилието в патриархалното общество и насилието на държавата. Като резидент на Къщата за литература и превод Хана работи върху книга за преживяното по време на мирните протести в Минск през 2020 г. и последвалото ѝ лишаване от свобода. Текстът ще включва дневника ѝ от затвора, интервюта с мъже и жени със сходен на нейния опит и с техните семейства и приятели извън стените на затвора.

Димитър Кенаров е журналист на свободна практика, поет, литературен критик и преводач. Негови англоезични текстове са публикувани в The New Yorker, Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The International New York Times, The Virginia Quarterly Review и други издания. Три пъти е включван в антологии на поредицата The Best American Travel Writing, а негови произведения два пъти са определени като „забележителни“ в The Best American Non-Required Reading. В момента работи върху биографията на българския писател, журналист и политически дисидент Георги Марков.

Снимки от събитието Поезия и свобода в Беларус. Разговор и поетическо четене с Димитър Кенаров и Хана Комар:
 
 

--
Събитието е част от резидентския престой на Хана Комар в Къща за литература и превод - София, който се осъществява с подкрепата на S. Fischer Stiftung. 
Партньори
Отминали събития
07.12.2023 15:30
Какво да правим след "Букър“-а Или отново за политиките за промоция на българската литература...
Вижте повече
30.11.2023 18:30
Прозрачният преводач / Прозрачный переводчик (отменено) ➠ 30 ноември, 18:30, Галерия "Алма мат...
Вижте повече
28.11.2023 18:00
Да превеждаш историята на идеите Публична дискусия ➡ 28 ноември, вторник, 18:00 часа в Къща за л...
Вижте повече
23.11.2023
Мисирков за Мисирков Изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на преводача Борис Мисирков...
Вижте повече
16.11.2023 18:30
this is my truth, tell me yours A performance by Jasna Žmak Followed by a conversation between the...
Вижте повече
20.10.2023 17:30 CET
More than one Pathway? Contemporary Balkan Literatures in Translation ➡ Oct 20, 17:30 CET, Fra...
Вижте повече