Българската литература в превод на словашки език
На живо във Фейсбук страницата на Къща за литература и превод
21.07.2022 20:00

Българската литература в превод на словашки език
Дискусия с Катерина Седлакова, Славея Димитрова, Даниела Константинова и водеща Ани Бурова


➡ 21 юли, 20:00 часа, на живо във Фейсбук страницата на Къща за литература и превод. Разговорът ще се води на български език.

Какво е присъствието на българската литература в превод на словашки език през последните години? Кои български автори и заглавия са познати на словашката публика? Пред какви предизвикателства са изправени преводачите на българска литература в Словакия? Тези и други въпроси ще бъдат обсъждани по време на разговора.

В дискусията ще стане въпрос и за връзката между състоянието на чуждестранната университетска българистика и интереса към нашата литература в чужбина, за това как може да бъде привлечен интересът на словашките издатели към българските книги, за диалога между българската и словашката култура днес.

В разговора ще участват Катерина Седлакова - преводач и писател, д-р Славея Димитрова, преподавател по словашка литература в Софийския университет, доц. д-р Даниела Константинова, словакист и преподавател във Великотърновския университет.

Модератор: доц. д-р Ани Бурова

➡ Вижте събитието във Фейсбук

Повече за участниците: 

Катерина Седлакова е преводачка и авторка на литературни текстове, и настояща резидентка на Къща за литература и превод. Завършва словашки език и славистика във Философския факултет в град Прешов, Словакия. Работила е във Филологическия факултет в университета в Банска Бистрица, в университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, в Литературния институт „Матица Словенска“ в Мартин. Понастоящем живее и работи в Братислава. Членува в Съюза на словашките писатели и е носителка на Наградата на министъра на културата на Република България за разпространение на българската култура в чужбина.

Славея Димитрова е доктор, литературовед, преподавател по история на чешката и словашката литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Основните ѝ интереси са в областта на възрожденската литература и на преводната рецепция на славянските литератури в България и на българската литература в славянските страни. Член на редица журита за превод на художествена литература от словашки на български език.

Даниела Константинова завършва Славянска филология с профил словашки език и литература в Софийския университет. От 1999 г. e преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. В момента e доцент-доктор. Освен практически словашки език и теоретичен курс - словашка лексикология, морфология и синтаксис, преподава специализиран и художествен превод, проблеми на устния превод и общофилологическата дисциплина академично писане.

Гледайте записа от събитието Българската литература в превод на словашки език:--
Събитието е част от програмата на Къща за литература и превод и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”
Партньори
Предстоящо
15.09.2022
Балканско студио за литературен превод ViceVersa Работилници за литературен превод, лекции, практич...
Вижте повече
23.09.2022
Есенно студио за литературен превод 2022 Работилници за литературен превод, лекции, практически мод...
Вижте повече
Отминали събития
28.07.2022 18:30
За новата косоварска литература Разговор между Азем Делиу и Петър Денчев ➡ 28 юли, 18:30 часа, F...
Вижте повече
21.07.2022 20:00
Българската литература в превод на словашки език Дискусия с Катерина Седлакова, Славея Димитрова, Д...
Вижте повече
16.06.2022 18:30
तोशा पहाड़ों पर धूप Българска поезия на хинди и разговор с Панкхури Синха ➡ 16 юни, 18:30 часа, в...
Вижте повече
09.06.2022 18:30
Българската литература в превод на гръцки Разговор с Благородна Филевска, Здравка Михайлова, Илиас...
Вижте повече
03.06.2022 18:30
Испано-български поетически срещи В памет на Рада Панчовска ➡ 3 юни, 18:30 часа, Къща за литерат...
Вижте повече
02.06.2022 18:30
Поезия и пазар Разговор за издаването на поезия в Испания и България ➡ 2 юни, 18:30 часа, FOX bo...
Вижте повече