Азем Делиу (Косово)
писател
Визитка

Азем Делиу е роден през 1996 в Скендерай, Косово. Учи албанска литература в университета в Прищина, където е удостоен с престижната награда за изключително постижение на студент за първата му поетична стихосбирка „The funeral of the rain” (2013). Неговият първи роман „The Illegal Kisser“ (2016) става национален бестселър и вече е преведен на английски език.

Вторият му роман „Записките на червея Смолински“ („Персей“, 2022) е в краткия списък за наградата на Европейския съюз за литература през 2020 г. Книгата е преведена на няколко езика, включително на български. Романът е базиран на контекста, в който полският бисексуален писател Пьотр Смолински трябва да живее през 90-те години в Полша. Книгата е написана по време на писателска резиденция на Азем Делиу в Полша.

Интересът към автора расте и в други държави. Френската преса го нарича „велик автор от малка държава“ и „новата звезда на европейската литература“. 

Цели на резиденцията

По време на творческата си резиденция в Къща за литература и превод Азем Делиу ще работи по написването на новия си роман. Една от темите, които ще засегне, е последиците от деконструирането на метанаративите.

Свързани събития
 
Снимки от събитието За новата косоварска литература: Разговор между Азем Делиу и Петър Денчев:
 
 

Материали от резиденцията
Свързани събития и новини
28.07.2022 18:30
За новата косоварска литература Разговор между Азем Делиу и Петър Денчев ➡ 28 юли, 18:30 часа, F...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на