Радмила Петрович (Сърбия)
поетеса
Визитка

Радмила Петрович е родена е през 1996 г. в Ужице, Сърбия и е една от най-търсените поетеси от Бивша Югославия. Нейни текстове са публикувани в антологии, местни и международни списания, участвала е в множество фестивали и поетични четения из Европа.

Като лауреат на 42-рите поетични четения „Река Лим“, тя издава колекция с поезия „The Scent of Earth” (Къща за култура „Пиво Караматиевич“, Прибой, 2014), а като победител в 22-рия поетичен конкурс „Desanka Maksimović“ - книгата „Cellulose Rock ‘n’ Roll“ (SKZ and Valjevo Gymnasium, Valjevo, 2015). От третата ѝ поетична книга „My Mom Knows the Kind of Things that Happen in Cities“, издадена от PPM Enklava в началото на лятото на 2020, са продадени над 8 000 издания.

Поезията ѝ е преведена на английски, френски, гръцки, италиански, словенски, испански, иврит и украински. Била е на писателски резиденции в Скопие (Reading Balkans), Берлин (S. Fischer Stiftung), Виена (Q21) и Прищина (READ). Печели и стипендия от правителството на република Сърбия.

Стихотворения на Радмила Петрович, преведени на няколко езика, са достъпни тук

Цели на резиденцията

По време на творческата си резиденция в Къща за литература и превод, Радмила Петрович ще довърши четвъртата си стихосбирка, която засяга социо-политически теми. Нейните стихове са израз на бунта ѝ срещу културата на мълчанието, която според нея е нанесла повече щети върху хората от Балканите, отколкото войните. 

Свързани събития
 
Снимки от събитието 9+1 зайци: Поетическо четене и разговор на Виргиния Захариева (България) и Радмила Петрович (Сърбия):
 
 
Свързани събития и новини
25.08.2022 18:30
9+1 зайци: Поетическо четене и разговор на Виргиния Захариева (България) и Радмила Петрович (Сърбия...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на