Радмила Петрович (Сърбия)
поетеса
Визитка

Радмила Петрович е родена е през 1996 г. в Ужице, Сърбия и е една от най-търсените поетеси от Бивша Югославия. Нейни текстове са публикувани в антологии, местни и международни списания, участвала е и в множество фестивали и поетични четения из Европа.

Като лауреат на 42-рите поетични четения „Река Лим“, тя публикува колекция с поезия „The Scent of Earth” (Къща за култура „Пиво Караматиевич“, Прибой, 2014) и като победител в 22-рия поетичен конкурс „Desanka Maksimović“, тя публикува книгата „Cellulose Rock ‘n’ Roll“ (SKZ and Valjevo Gymnasium, Valjevo, 2015). От третата ѝ поетична книга „My Mom Knows the Kind of Things that Happen in Cities“, публикувана от PPM Enklava в началото на лятото на 2020, са продадени 8 000 издания.

Поезията ѝ е преведена на английски, френски, гръцки, италиански, словенски, испански, иврит, украински. Била е на писателски резиденции в Скопие (Reading Balkans), Берлин (S. Fischer Stiftung), Виена (Q21) и Прищина (READ). Печели и стипендия от правителството на република Сърбия.

Цели на резиденцията

По време на творческата си резиденция в Къща за литература и превод, Радмила Петрович ще довърши четвъртата си стихосбирка, която засяга социо-политически теми. Нейните стихове са израз на бунта ѝ срещу културата на мълчанието, която според нея е нанесла повече щети върху хората от Балканите, отколкото войните. 
Резиденцията се осъществява с партньорството на