Среща – разговор с беларуската писателка Мария Лапо
Къща за литература и превод
25.05.2022 18:30

Среща – разговор с беларуската писателка
Мария Лапо   


➡ 25 май, 18:30 часа, Къща за литература и превод

Резидентката на Къща за литература и превод Мария Лапо ще разкаже за творчеството си и за развитието на беларуската литература. Срещата и разговорът ще са и за възможностите за литература и свобода, за всекидневен и професионален живот, за адаптация и съпротива в контекста на настоящата сложна ситуация на възстановяване в момент на преодоляване на глобална пандемия и във време на война в рамките на Европа. 

В разговора дигитално ще се включат и преводачката на беларуски Катерина Мацийеуская и беларуската писателка и преводачка Анка Упала. 

Катерина Мацийеуская е преводачка на беларуски. Завършва Филологически факултет в Беларуския държавен университет. Защитава магистърска дисертация върху работата на Жан Кокто. Превежда от полски, френски, английски, португалски и други езици. Тя е превела на беларуски език стиховете на Гийом Аполинер, Джон Кийтс, Фернандо Песоа, Алфред Едуард Хаусман, Болеслав Лешмян и др. Заедно с Хана Янкута, Марина Шода и Алена Пятрович е превела романа на Флориан Чарнишевич „Хората, които живеят по Березина“. Катерина е един от основателите, редакторите и авторите в списанието за преводна литература 'PrajdziSvet'. Носителка е на наградата за дебют „Максим Богданович“ (2013) за превода на Оскар Уайлд „Саломе“ и на наградата „Карлос Шерман“ (2020) за най-добър превод в категория „Проза“ за „Последното желание“ от Анджей Шапковски. В момента Катерина живее във Варшава. 

Алена Казлова (с псевдоним Анка Упала, по аналогия с името на беларуската писателка Янка Купала, родена през 1981 г. в Махильов, Беларус) е беларуска писателка и преводачка на художествена литература. от английски, фински и шведски. Завършва във факултета за чужди езици в държавния университет в Махильов. Алена е автор на превода на беларуски на трите книги на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче“. Между 2013-2018 г. е координатор в училището за млади писатели към Съюза на беларуските писатели. През 2019 г. тя оглавявя издателската къща 'Pflaŭmbaŭm' (по името на беларуския поет Jaŭhienija Pflaŭmbaŭm, живял 1908 -1996), основана от беларуската писателка и носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич. Алена автор на книгата с къси разкази и стихотворения 'Entalyptus Tree' (2012) и на автобиографичния роман 'To the Snow-covered Island (2017, 2018)', който разказва за времето, което е прекарала в Швеция и разглежда теми като миграцията, предизвикателствата, пред които ни изправя глобалният свят, феминизма и търсенето на идентичност в друга държава. Романът е селектиран за наградата 'Jerzy Giedroyc' (2018). През 2019 г. Алена е номинирана от норвежкия ПЕН клуб и печели стипендия на фондацията за култура 'Artica Svalbard'. В момента Алена живее в Минск.

Модератор: Стефан Иванов

По време на събитието ще бъде четена и българска поезия, написана като отзвук към войната в Украйна от последните месеци и преведена на беларуски език от Кацярына Маціеўская.

Разговорът ще се проведе на английски език и частично на руски, като ще бъде осигурен превод при нужда.

Срещата ще се проведе при закрити врата.

Снимки от събитието Среща – разговор с беларуската писателка Мария Лапо:--
Събитието е част от програмата на Къща за литература и превод и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. 
Партньори
Предстоящо
24.09.2024 - 30.09.2024
Есенно студио за литературен превод 2024 24 септември - 30 септември За шеста поредна година пре...
Вижте повече
Отминали събития
12.07.2024
Преводач и/ли литературен агент: Границите на една безгранична професия С участието на преводачите...
Вижте повече
26.04.2024 - 18:00
Да превеждаш детска литература С участието на преводачите Мария Донева и Александър Маринов Модера...
Вижте повече
07.12.2023 15:30
Какво да правим след "Букър“-а Или отново за политиките за промоция на българската литература...
Вижте повече
30.11.2023 18:30
Прозрачният преводач / Прозрачный переводчик (отменено) ➠ 30 ноември, 18:30, Галерия "Алма мат...
Вижте повече
28.11.2023 18:00
Да превеждаш историята на идеите Публична дискусия ➡ 28 ноември, вторник, 18:00 часа в Къща за л...
Вижте повече
23.11.2023
Мисирков за Мисирков Изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на преводача Борис Мисирков...
Вижте повече