Илиас Фрагакис (Гърция)
писател и преводач
Визитка

Илиас Фрагакис е режисьор, сценарист, писател, поет и преводач. Следвал е социология в СУ  „Св. Климент Охридски“, политически науки в Атинския университет „Йоанис Каподистриас“, музика и режисура във Висшата школа за филмово изкуство „Ставракοс“ в Атина. Занимава се с кино и театър, пише литературни текстове. Илиас е превеждал антична драма, сценични произведения от английския и френски класически репертоар, съвременна драма, поезия и културологични студии, сред които студията на Богомил Райнов „Масовата култура“ (1985).

Някои от издадените негови книги са: превод на „Орест“ от Еврипид (1996), стихосбирката „Писма до една жена“ (Трака, 2019), разказът му със заглавие #System Failure е включен в антологията „Светът от вчера, светът от утре“, (Кастаниотис – Фестивал на иберийските и латиноамерикански литератури ЛЕА-Атина, 2020), три негови хайку-стихотворения са включени в антологията „Пролетно хайку“ (Анемологио, 2021), романът „Марикес“ (Естия, 2021). Илиас е член на Съюза на гръцките режисьори, на Международния театрален институт, на Форума на европейските режисьори и е член-съосновател на Международната асоциация на университетските театри. Бил е представител на Гърция в Европейската федерация на създателите на аудиовизуални продукти (FERA).

Цели на резиденцията

По време на творческата си резиденция в Къща за литература и превод Илиас Фрагакис ще работи по новия си роман, като би искал да изследва и съвременния български живот.

Свързани събития
 
Снимки от събитието Между киното, литературата и театъра. Представяне на книгата на Илиас Фрагакис “Marikes”:


Снимки: Софийски международен литературен фестивал
Свързани събития и новини
08.12.2022 16:00
Между киното, литературата и театъра Представяне на книгата на Илиас Фрагакис “Marikes" ➠...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на