Хана Комар (Беларус)
писателка и преводачка
Визитка

Хана Комар е преводачка, писателка и награждавана поетеса. В момента следва магистратура по Творческо писане в университета в Уестминстър, Лондон. В творчеството си Хана изследва личната трансформация и израстване, породени от тежки преживявания, интересува се от темата за насилието в патриархалното общество, но и за насилие на държавата. Участва в протестните движения в Беларус от 2020-2022 като това става централна тема за работата ѝ в полето на литературата и личния ѝ живот. 

Поезията и прозата на Хана са превеждани на шведски, норвежки, немски, полски, руски и украински, а самата тя превежда творбите си на английски език. Членува в ПЕН-центъра и в Съюза на писателите в Беларус, почетен член е на ПЕН - Англия.

Цел на резиденцията
 
По време на резидентския си престой в София Хана Комар ще работи върху написването на книга за преживяваното по време на мирните протести в Минск през септември 2020 и последвалото ѝ лишаване от свобода. Текстът, по който ще работи, ще включва дневника ѝ от затвора, интервюта с мъже и жени със сходен на нейния опит, както и със семействата и приятелите им извън стените на затвора. 

Свързани събития
 
Снимки от събитието Литературната 2022: по действителен случай:


Видео от събитието Литературната 2022: по действителен случай:Снимки от събитието Поезия и свобода в Беларус. Разговор и поетическо четене с Димитър Кенаров и Хана Комар:
 
 

Материали от резиденцията 
 
Резиденцията на Хана Комар в Къща за литература и превод се осъществява в партньорство с S. Fischer Stiftung
Свързани събития и новини
24.11.2022 19:30
Поезия и свобода в Беларус Разговор и поетическо четене с Димитър Кенаров и Хана Комар ➠ 24 ноем...
Вижте повече
16.11.2022 18:30
"Литературни срещи“ представят Литературната 2022: по действителен случай ➡ 16 ноември, 18...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на