Ян Паул Хинрихс (Нидерландия)
писател и преводач
Визитка

Ян Паул Хинрихс е роден в Хага. Учи славистика и италиански език в университета в Лайден. В периода 1979-1980 г. за девет месеца е в Софийския университет. От 1982 г. преподава славистика в Лайден и колекционира славянски книги за лайденската университетска библиотека. Автор е на няколко славистични монографии, сред които биографията на първия холандски славист Nicolaas van Wijk (1880-1941 г.).

Автор e на статии за Пенчо Славейков и Александър Вутимски. Преводач е на художествена литература от български и руски. Издал е преводи на нидерландски език на Елисавета Багряна (1981 г.), Николай Кънчев (1991г.) и Атанас Далчев (2007 г.). Автор е на есеистични книги за литературна Рига и Одеса, публикувани от издателство Bas Lubberhuizen в Амстердам. По време на резиденцията си в София през 2019 г., написва и книгата 'Sofia Express' (Bas Lubberhuizen,2019) за София. Книгите му са преведени на италиански, немски, английски, руски и украински.

Цели на резиденцията

По време на творческата си резиденция в Къща за литература и превод Ян Паул Хинрихс ще работи върху съставяне и превод на антология на съвременна българска поезия на нидерландски.
Резиденцията се осъществява с партньорството на