Панкхури Синха (Индия)
поетеса и преводачка
Визитка

Панкхури Синха e поетеса, която пише на английски и на хинди, авторка на разкази и приказки, преводачка. Учила е в университета в Делхи, Symbiosis Pune, SUNY Buffalo и в Университета на Калгари, Канада. Работила е на различни позиции – като журналист, преподавател и редактор. Има издадени две стихосбирки на английски език, два сборника с разкази и пет стихосбирки, публикувани на хинди. Нейни творби са публикувани в списания и антологии в Индия и по света.

Панкхури е печелила престижни, национални и международни награди, като Girija Kumar Mathur Award, Chitra Kumar Shailesh Matiyani Award, Seemapuri Times Rajeev Gandhi Excellence Award, първа награда за поезия на името на Rajasthan Patrika, награди на фестивала Чехов в Ялта, на Premio Besio Poetry competition в Италия, Sahitto наградата в Бангладеш, награда Premio Galateo в Италия за поезия, написана на майчин език. Превеждана е на повече от двадесет и седем езика.

Цел на резиденцията
 
По време на престоя си в Къщата за литература и превод Панкхури ще превежда българска поезия на хинди, опосредствано през английски език. Сред авторите, чиято поезия ще превежда, са Иван Христов и Петър Чухов.
Резиденцията се осъществява с партньорството на