Айрийн Нийланд (САЩ)
писател и преводач
Визитка

Айрийн Нийланд живеe в Калифорния. Нейни истории, поеми и преводи от български, френски и руски са публикувани на страниците на ZYZZYVA, The Chicago Quarterly, Drunken Boat, Poetry International, Index on Censorship, Catamaran, WHR, The St. Petersburg Review и много други. Тя печели множество награди, като сред тях са и  стипендиите за художествена литература „Елизабет Костова“ и „Иван Клима“.

Документалната ѝ книга „Гнездото“ (Нова култура, 2017), създадена в съавторство с Меган Лунебърг по време на престоя ѝ като Фулбрайт стипендиант в България през 2014, събира на едно място истории от български селски събор, подбрани така, че да лекуват социалните травми. Предстоящата ѝ книга „Тъмна стая“ е превод (заедно с Алта Ифланд) на пиесата на Маргьорит Дюрас Le camion (Камионът). 

Цел на резиденцията
 
По време на престоя си Айрийн ще работи с две млади български писателки – Бистра Величкова и Благовеста Пугьова, по превода на техните книги на английски език. Също така ще търси български детски книжки, които биха представлявали интерес за американските издатели. 

Айрийн Нийланд е писателка и преводачка, резидент в София като стипендиант по програмата „Фулбрайт“.

Свързани събития
 
Свързани събития и новини
11.06.2021 17:00 - 19:00
Thousands of Little Feathers A workshop on translating Bulgarian poetry into English with Eire...
Вижте повече
Резиденцията се осъществява с партньорството на
x
Абонирайте се за бюлетина ни
Запишете се