Клаудиу Комартин (Румъния)
преводач, писател, издател
Визитка

Клаудиу Комартин е роден в Букурещ през 1983 г. Публикувал е шест авторски поетични книги и няколко антологии на румънската поезия. Съавтор на две театрални пиеси. Книги на Комартин са преведени на немски, сръбски, български и турски.

От 2010 г. Комартин е главен редактор на списание  “Poesis international” и на издателство “Max Blecher”. От 2009 г. насам координира популярния читателски клуб и семинар “Institutul Blecher” в Букурещ, който има вече 215 издания. Отскоро е и вицепрезидент на PEN Romania.

Превеждал е на румънски автори като Кърт Вонегът, Филип Клодел, Льо Клезио, Тахар бен Джелун, Георги Господинов, Гьокченур, Иван Христов. 

Цели на резиденцията

Резиденцията в Къща за литература и превод позволи на Комартин да задълбочи познанията си за съвременната българска поетическа сцена и да работи върху големия си проект за поредицата преводна поезия на издателство Max Blecher, в която вече излязоха книги на Иван Христов и Георги Господинов. В София работи с Лора Ненковска и авторката Надежда Радулова по превод на избрано от Надежда Радулова, която предстои да излезе през 2021 г. в Румъния. Клаудиу работи и по собствената си поетическа книга Self-Portrait in the Welding Flame.
Резиденцията се осъществява с партньорството на