Боряна Додова (Чехия)
писателка

Визитка

Боряна Додова (1983) е писател и програмист. Учила е във Филмовото училище на Академията за изпълнителски изкуства и в Charles University в Прага. По време на докторантурата си е Фулбрайт стипендиант във Вашингтон. Нейни разкази и есета са публикувани в чешки списания като Revolver Revue, Psí víno, A2 и Umělec. Revolver издава и нейна сбирка с разказипод заглавие Inverzní kyvadlo (Обърнато махало). В момента работи по завършването на документални разкази от САЩ. Интересува се от теория на архитектурата, история на Студената война, философия на езика, семиотика.

Цели на резиденцията 

По време на творческия си престой в София додова работи по новата си книга с работно заглавие Balkánská kuchařka (Балканска готварска книга) - роман във второ лице. Думата kuchařka носи много значения на чешки език. Основното е това на сборник с рецепти, но също и готвачка. Кuchařka има и дерогативно значение, на наивни, опростени истини.

Освен да работи върху новата си книга, Боряна желаеше да обогати знанията си за българската история и да се запознае със софийската литературна сцена. 


Материали от резиденцията 

Разказът „Нощен сън“ на Боряна Додова (историята е на нейния български дядо) в превод на Добромир Григоров и изпълнение на Панчо Чернев. Благодарение на Чешкия културен център в София.