Стефан Чапалику (Албания)
писател
Визитка

Стефан Чапалику е роден в Шкодра през 1965 г. Завършва Албанска филология и литература в университета в Тирана през 1988 г., след което продължава обучението си в Италия, Чехия и Англия. През 1996 г. защитава докторската си теза в университета в Тирана, а от 1993 до 1998 г. оглавява катедра „Литература" в университета на Шкодра. Работи към Министерство на културата, а също и като изследовател в Център за изледване на албанския език към университета по изкуства в Тирана.

Пише поезия, проза, драматургия. Автор е на 7 документални филма и на 4 книги с проза, превеждан е на английски, френски, полски и др. Поставял е „Хамлетмашина" на Хайнрих Мюлер в Народния театър в Тирана; носител на множество награди за драматургия; автор на видео инсталации. Негови пиеси са достъпни на български в превод на студенти от Софийски университет тук.

Цели на резиденцията

По време на резидентския си престой в София, Чапалику усилено работи по третия том на романа си „Всеки полудява по собствен начин", който разказва за диктатурата на Енвер Ходжа в периода 1967-1985 г.

Свързани събития
 
Материали от резиденцията
 
        Стефан Чапалику: „Всеки полудява по свой начин”, ЕРГО, 2022 
В превод от албански на български Русана Бейлери
Резиденцията се осъществява с партньорството на