Йосип Новакович (Хърватия/Канада)
писател
Визитка

Йосип Новакович е писател и университетски преподавател. Роден е в Югославия и израства в хърватското градче Дарувар, близо до границата с Унгария. На 20-годишна възраст емигрира в САЩ, за да избегне военна служба. В момента Новакович преподава творческо писане в университета „Конкордия" в Монреал (Канада). Пише разкази, есета, поезия, рецензии, има и един роман. Получавал е множество литературни награди и признания, сред които Whiting Award, стипендията Гугенхайм, стипендията на National Endowment of the Arts (два пъти), наградата на Ingram Merrill Foundation, American Book Award на фондация Before Columbus. През 2013 г. е финалист на The Man Booker International Prize. Негови работи са включвани в антологии като Best American Poetry, Pushcart Prize (три пъти) и O.Henry Prize Stories.

В България е познат от участието си в Созополски семинари по творческо писане (2010/11 г.) на фондация „Елизабет Костова". На български са издадени четири негови книги:

   -- „Жълтък и други разкази", изд. ИК „Сиела", София (2012), прев. Златка Паскалева
   -- „Курс по творческо писане: Основни принципи, ясни насоки, подкрепени с примери от творчеството на класически и съвременни автори, изобретателни упражнения и методи за оценяване на вашия напредък", изд. ИК „Сиела", София (2009), прев. Мария Кръстева
   -- „Курс по творческо писане: стъпка по стъпка", изд. ИК „Сиела", София (2012), прев. Борис Делирадев, Петя Петкова
   -- „Предателства", изд. ICU, София (2017), прев. Елка Виденова.

Цели на резиденцията

В рамките на творческата си резиденция в София Йосип работи по новата си книга с разкази.

Програма на публичните събития с негово участие Видео от събитието:Интервю с Йосип Новакович за книгата му „Предателства“ в Денят започва с култура по БНТ:


Галерия

Резиденцията се осъществява с партньорството на