News items:
September 2017: Прессъобщение: Първи каталог с арабски преводи на съвременни автори от България и Балканите
June 2017: Прессъобщение: Разкази на Георги Господинов и Миглена Николчина в превод на арабски
May 2017: Прессъобщение: Софийски форум за превода събира професионалисти от над 10 държави
May 2017: Press Release: Translation Collider Forum will gather professionals from over 10 countries
Resources:
Annual Report 2012
Annual Report 2011
Annual Report 2010
Annual Report 2006 - 2007© 2001-2007
Next Page
Foundation
webmaster

Private area

Резиденти на Къщата

Иван Шопов (Македония), 1-30 Октомври 2017


Визитка:
Иван Шопов е македонски писател и редактор, завършил е „Обща и сравнителна книжовност" във филологическия факултет към университета в Скопие.От 2012-та г. е един редакторите на издателство „Темплум"и на интернет - портала Okno.mk. Има издадени няколко книги: Азбука и залутани записи (разкази, „Темплум", Скопие, 2010), Меше на годината (стихове в проза, „Темплум", Скопие,2012) и 091-антиразглeдници од Скопје, (разкази, „Друга приказна", Скопие, 2017). В началото на 2018-та г. предстои да излезе сборника му Хрониките на Арслан Новинарски, в който са включени сатирични статии, публикувани в портала Okno. През 2010-та печели македонската литературна награда "Новите!" за най-добра дебютна книга в проза за Азбука и залутани записи. Стиховете и разказите му са преведени на английски, сръбски, хърватски, словенски, чешки, румънски и немски.Превел е на македонски произведения на Амброз Бирс, Роман Кисьов, Драгослав Михайлович, Ася Бакич, както и текстове на Данило Киш, Джордж Оруел, Йосефина Даутбегович, Петър Денчев, Даниел Драгоевич, Самюъл Бекет, Махмуд Даруиш, Збигнев Херберт, Адам Загаевски, Алън Гинзбърг, Чарлз Буковски. Член е на борда на литературния фестивал „Друга Приказна" в Скопие.

По време на престоя си в София, Иван Шопов ще работи върху новия си роман „Паника в музея",  който е на границата между фантастика и сатира и е вдъхновен и от определени събития в Скопие – маниакалното струпване на серия от паметници и скулптури в центъра на града.
Резиденцията на Иван Шопов в София е част от програмата "Традуки" на Къща за литература и превод, подкрепена също и от Програма "Култура" на Столична община.

 
Програма на публичните събития с негово участие:
  •  26 октомври | 18:30 часа | в Къща за литература и превод
     Разговор на Михаил Вешим с македонския му колега Иван Шопов - линк към събитието тук...