News items:
September 2017: Прессъобщение: Първи каталог с арабски преводи на съвременни автори от България и Балканите
June 2017: Прессъобщение: Разкази на Георги Господинов и Миглена Николчина в превод на арабски
May 2017: Прессъобщение: Софийски форум за превода събира професионалисти от над 10 държави
May 2017: Press Release: Translation Collider Forum will gather professionals from over 10 countries
Resources:
Annual Report 2012
Annual Report 2011
Annual Report 2010
Annual Report 2006 - 2007© 2001-2007
Next Page
Foundation
webmaster

Private area

Преводачески четвъртъци

Минало събитие | Литературният превод в Русия днес с Елена Калашникова 17 октомври 2016ПРЕВОДАЧЕСКИ ЧЕТВЪРТЪЦИ


Литературният превод в Русия днес
Яна Генова в разговор с Елена Калашникова (Русия)


17 октомври 2016 | понеделник | 18:00
Къща за литература и превод, ул. Латинка 12
 

„Къща за литература и превод" представя руската изследователка на превода и журналистка Елена Калашникова. Разговорът на Яна Генова от Къща за литература и превод с Елена Калашникова ще бъде за ситуацията в книгоиздаването и литературния превод в Русия днес: за основните "играчи" и техните роли, за важни и качествени инициативи в областта на превода, за развитието на теоретичната мисъл около превода.

Елена е в София като резидент на Къща за литература и превод, за да интервюира изтъкнати български преводачи на руска литература във връзка със следващата си книга върху превода.

Елена Калашникова (Русия) е изследовател, журналист, организатор на литературни и музиканти събития в Москва. Книгата и "От руския с любов: интервюта с литературни преводачи" (изд. Новое литературное обозрение, 2008) печели наградата на сп. Инностранная литература през 2009 и почетната диплома на Гилдията на литературните преводачи за "изключителен принос към развитието и традициите на литературния превод в Русия". Съставител е на „Übersetzer sind die Wechselpferde der Aufklärung" (Berlin, Frank & Timme GmbH, 2014) и автор на поредицата "Йерусалимски приказки". Пише и литература за деца. 

Галерия

Преводаческата резиденция на Елена Калашникова в Къща за литература и превод е част от проект на фондация "Следваща страница", финансиран от Столична програма „Култура" 2016 на Столична община