News items:
September 2017: Прессъобщение: Първи каталог с арабски преводи на съвременни автори от България и Балканите
June 2017: Прессъобщение: Разкази на Георги Господинов и Миглена Николчина в превод на арабски
May 2017: Прессъобщение: Софийски форум за превода събира професионалисти от над 10 държави
May 2017: Press Release: Translation Collider Forum will gather professionals from over 10 countries
Resources:
Annual Report 2012
Annual Report 2011
Annual Report 2010
Annual Report 2006 - 2007© 2001-2007
Next Page
Foundation
webmaster

Private area

Резиденти на Къщата

Гарт Грийнуел, 12 септември - 10 октомври 2016


Снимка: Ricardo Moutinho Ferreira
Визитка:
Гарт Грийнуел е поет, писател, литературен критик и преподавател. Поезията му е публикувана в The Yale Review, Boston Review, Poetry International и много други периодични издания. Роден е в Луисвил, щата Кентъки; завършил е университета в Харвард и Писателския семинар в Айова.

В периода 2009-2013 е преподавател в Американския колеж в София. От този период е и първата му книга Mitko, издадена на български от Жанет-45 в превод на Невена Дишлиева-Кръстева. Нейна преработена и съкратена версия е всъщност първата част на новия му роман What Belongs to You, издаден през 2016 от Farrar, Straus and Giroux. Английското издание на романа е посрещнато изключително положително от критиката и публиката, и фигурира сред избора на "Най-добрите книги за 2016-та" на Esquire, Slate, Vulture, The Telegraph, Minnesota Public Radio, Bookish Buzz, и Cultured Vultures. Книгата е включена и в "Най-добрите четива за ваканцията" на вестник Guardian

Сюжетът на What Belongs to You е гей любовна история, която се развива в София. Градът, най-вече "Младост", присъства осезаемо в историята, самият той е персонаж в нея. Гарт Грийнуел е и отдавнашен застъпник за излаза на българска литература в превод, разбира български и е автор на рецензия в New Yorker за американското издание на "Физика на тъгата" на Георги Господинов. Участвал е в семинарите по творческо писане на Фондация "Елизабет Костова" в София и Созопол.

Българският превод на What Belongs to You е на Надежда Радулова и предстои да излезе от издателство "Black Flamingo" през септември 2016.

По време на творческата си резиденция в София, Гарт Грийнуел ще работи по новата си книга - сборник с разкази, чието действие се развива в София. Гарт ще усъвършенства българския си език, с идея в бъдеще да се занимава и с литературен превод от български на английски.


Програма на публичните събития с негово участие:
  • 4 октомври, вторник | 20:30 ч. | Литературен клуб "Перото":
    Представяне на "Каквото ти принадлежи", 2016, Black Flamingo

Запис на събитието:

  • 7 октомври, петък | 14 ч. | лекция пред ученици от Американския колеж в София

  • 7 октомври, петък | 17:30 ч. | Къща за литература и превод
    Открит семинар с Гарт Грийнуел (на английски език). С предварително записване на info@npage.org 
    Reading and Writing Workshop with Garth Greenwell: Putting Description to Work
Join novelist and poet Garth Greenwell to explore how vivid, descriptive writing can develop character, plot and theme. Greenwell will lead a discussion on passages from Iris Murdoch, Elizabeth Bishop, James Renard Allen, Paul Harding, and Proust, interspersed with writing exercises that explore techniques for bringing setting to life. Open to both poets and prose writers at any level. Participants are encouraged to bring a paragraph or short verse excerpt of descriptive writing in for discussion.


Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура" на Столична община за 2016 г.