News items:
September 2017: Прессъобщение: Първи каталог с арабски преводи на съвременни автори от България и Балканите
June 2017: Прессъобщение: Разкази на Георги Господинов и Миглена Николчина в превод на арабски
May 2017: Прессъобщение: Софийски форум за превода събира професионалисти от над 10 държави
May 2017: Press Release: Translation Collider Forum will gather professionals from over 10 countries
Resources:
Annual Report 2012
Annual Report 2011
Annual Report 2010
Annual Report 2006 - 2007© 2001-2007
Next Page
Foundation
webmaster

Private area

Преводачески четвъртъци

Минало събитие | За превода: въпроси от практиката 7 април 2016 (четвъртък)


ПРЕВОДАЧЕСКИ ЧЕТВЪРТЪЦИ
За превода: въпроси от практиката
 


Къща за литература и превод
открива поредицата си дискусионни семинари за литературен превод
с дискусия върху предстоящата книга на Дария Карапеткова „За превода"
с участието на Дария Карапеткова и Георги АнгеловПредварителна дискусия по повод предстоящата книга „За превода" („Колибри", очаквано издаване: април 2016), която цели да хвърли светлина върху конкретни и актуални зони на преводачески интерес, но и отправя покана към всички, които се интересуват от регистрите и остаряването на текста, от превеждането на реалии и диалект, от опасностите на буквализма и редакторските обсесии: без рецепти, но с изобилие от добри и не толкова добри практики, които могат да бъдат ориентир.

Дария Карапеткова, преподавател в специалност „Италианска филология" на СУ „Св. Климент Охридски" и преводач от италиански език. Носител на Годишна награда на Съюза на преводачите в България в областта: Теория, история и критика на превода, 2013 г. и „Награда за литературоведски дебют на Факултета по славянски филологии към СУ „Св. Климент Охридски" за „Ботуша в българската литературна мода".

Георги Ангелов, преводач от френски език и журналист. Водещ на „Денят започва с култура", „История.бг" и „Библиотеката" по БНТ. Лауреат на Националната награда „Христо Г. Данов" за превода си на романа „Доброжелателните" от Джонатан Лител, два пъти удостоен със званието „Рицар на книгата" (2004 и 2013), а през 2014 г. за втори път става носител на наградата „Христо Г. Данов", но този път в категорията „Представяне на българската книга" в предаването „Денят започва с култура".


Галерия