News items:
September 2017: Прессъобщение: Първи каталог с арабски преводи на съвременни автори от България и Балканите
June 2017: Прессъобщение: Разкази на Георги Господинов и Миглена Николчина в превод на арабски
May 2017: Прессъобщение: Софийски форум за превода събира професионалисти от над 10 държави
May 2017: Press Release: Translation Collider Forum will gather professionals from over 10 countries
Resources:
Annual Report 2012
Annual Report 2011
Annual Report 2010
Annual Report 2006 - 2007© 2001-2007
Next Page
Foundation
webmaster

Private area

Резиденти на Къщата

Магдалена Питлак, 5 февруари - 3 март 2016

Визитка:
Д-р Магдалена Питлак е българист, славист, преводач, доктор на хуманитарните науки по литературознание (2010), гл. асистент в Института по славянска филология на Ягелонския университет. Занимава се със съвременна българска литература и култура, както и с транслатология. Автор на книгата Polifoniczność w przekładzie. O tym jak Polacy i Bułgarzy czytają „Biesy" Fiodora Dostojewskiego и многобройни научни публикации. Превела е на полски сборника с разкази „И други истории" и либретото на Space Opera на Георги Господинов (премиера в Театър Велки в Познан, 2015). През 2013 г. в резултат на организираната от нея преводаческа работилница за студентите-българисти излизат от печат „Ломски разкази" на Емил Андреев.

Д-р Магдалена Питлак беше първият резидент на Къща за литература и превод за 2016 г. По време на престоя си (от 5 февруари до 3 март) тя работи върху превода на полски на Възвишение на Милен Русков. Гостуването на Магдалена Питлак в Къща за литература и превод беше подкрепено от Столична община и Полски институт.

Програма на публичните събития с нейно участие:
  • 19 февруари (петък), 18:00, Къща за превод и литература – София (ул. „Латинка" 12):
     "Преводът, това многотомно време" - Вера Деянова в разговор с Магдалена Питлак
  • 25 февруари (четвъртък) 14:00, Софийски университет, Нова конферентна зала: „Между книгата и автора. Колебанията на преводача на най-нова литература" - преводаческа работилница. Съвместна инициатива на Факултет славянски филологии, Къща за литература и превод и Полския институт в София;
  • 25 февруари (четвъртък) 18:00, Библиотека на Полския институт в София (ул. „Веслец" 12): Участие в Дискусионен клуб на книгата. Ще се обсъжда книгата Szum – Magdalena Tulli (разговорът ще се води на полски език)