News items:
September 2017: Прессъобщение: Първи каталог с арабски преводи на съвременни автори от България и Балканите
June 2017: Прессъобщение: Разкази на Георги Господинов и Миглена Николчина в превод на арабски
May 2017: Прессъобщение: Софийски форум за превода събира професионалисти от над 10 държави
May 2017: Press Release: Translation Collider Forum will gather professionals from over 10 countries
Resources:
Annual Report 2012
Annual Report 2011
Annual Report 2010
Annual Report 2006 - 2007© 2001-2007
Next Page
Foundation
webmaster

Private area

Архив

Проект Къща за превод и литература в София

Проектът „Къща за превод и литература в София" предвижда разработването и устойчивото функциониране на Къща за превод и литература в бившия дом на художника Ненко Балкански в квартал „Изток".

  • Къщата ще предлага творчески резиденции с продължителност 1 до 3 месеца основно за чуждестранни преводачи на българска литература, които са най-важните посредници в промоцията на българска култура извън страната, както и утвърдени чуждестранни писатели със специален интерес към страната ни.
  • Къщата ще създаде и поддържа постоянна интерактивна експозиция за творчеството на Ненко Балкански и културния контекст на неговото време, отворена за посещения за жителите и гостите на София.
  • Предвижда се също временно предоставяне на споделено работно пространство на съвременни български писатели и преводачи, възможност за камерни премиери, четения, дискусии и лекции, както и безплатни консултации за писатели и преводачи по теми като авторско право, договори с издатели, електронно книгоиздаване, превод и издаване в чужбина.
  • Публичните и образователни програми на Къщата (работилници, ателиета, онлайн обучения) ще предлагат основно на деца и младежи възможност да споделят и развият творческите си умения.
  • Предвиждат се тематични работилници по литературен превод за студенти и млади преводачи, менторски програми, онлайн и офлайн работилници за деца и младежи, писане на приказки, писане за блогове и др.